vineri, 8 martie 2013

Sfaturi generale pentru achiziţionarea unui setup astronomic (IV)

III. Accesoriile

1.
Ocularele - sunt sisteme optice convergente alcătuite din lentile, folosite pentru a oferi o imagine virtuală. În cazul unui ansamblu astronomic, pentru ocular obiectul este imaginea furnizată de obiectivul tubului optic. Ocularul se plasează în apropierea planului focal al obiectivului şi are rolul de a mări imaginea dată de obiectiv.
Ocularul, cum am mai spus, este format din lentile, plasate într-o montură, celula ocularului, aceasta fiind plasată într-un aşa-zis butoiaş (barrel), de o dimensiune constructivă astfel aleasă, încât să se potrivească focalizatorului tubului optic. Tipic, ocularele obişnuite sunt pe standard 1,25" sau 2". Mai rar se întâlnesc şi oculare pe standardul de 0,965".

Există multe designuri constructive, începând cu cele din perioada anterioară sec. al XIX-lea, apoi cele din sec. al XIX-lea, când optica a luat avânt, iar crearea de oculare cu cât mai puţine aberaţii optice a devenit prioritate şi, în fine, ocularele sec. al XX-lea, aşa-zisele oculare moderne.
a. În prima categorie, a celor construite înainte de 1801 sunt:
- designul Kepler, după numele celui ce l-a descris în ale sale Dioptrice, constă într-o lentilă biconvexă,
- designul Huygens, format din două lentile plan - convexe, cu convexităţile îndreptate înspre faţa ocularului,
- designul Dollond, aplicabil şi la obiective, a fost primul dublet acromat creat. Este format dintr-o lentilă biconvexă, lipită de una plan - concavă, rezultând, astfel, un dublet plan-convex,
- designul Ramsden, format din două lentile plan - convexe, cu convexităţile faţă-n faţă.
b. În cea de-a doua categorie, a ocularelor sec. al XIX-lea intră:
- designul Kellner, un ansamblu asemănător designului Ramsden, cu remarca înlocuirii lentilei dinspre ochi a ocularului cu un dublet acromat,
- designul Plossl, format din două dublete acromate,
- designul orthoscopic sau Abbe, cu un triplet pe post de lentilă de câmp şi una plan - convexă sau biconvexă înspre ochi,
- designul monocentric, un triplet acromatic lipit, cu forme elaborate, care au un centru comun.
c În cea de-a treia categorie, a designurilor sec. al XX-lea, intră oculare mai complexe, construite, cu mici excepţii, din mai mult de 4 lentile:
- Erfle, Kaspereit, Astroplanokular sau Zeiss apo, Kohler, Takahashi LE, Nagler, Ethos etc.
Acestea au fost concepute în încercarea de a optimiza ocularele prin eliminarea aberaţiilor optice, dar şi obţinerea de câmpuri largi.

Schemele optice se pot găsi aici: AICI.

2.
Lentila Barlow (sau Smyth), inventată în 1833, un dublet negativ menit a creşte virtual lungimea focală a abiectivului şi pentru a aplatiza curbura câmpului. Dubletul negativ este format dintr-o lentilă plan - convexă şi una biconcavă, lipite între ele.
Powermate-urile sunt, după cum declară cretorul lor Al Nagler, nişte amplificatoare. În realitate, acestea sunt sisteme de 4 lentile, un dublet negativ şi unul pozitiv, care măresc magnificaţia şi în acelaşi timp readuc razele de lumină pe direcţia originală, rămânând paralele cu axa optică, nu le diverg, precum Barlow-urile. Această caracteristică le include în sistemele optice telecentrice.

(va urma)

 © GD Vlad, Brăila, martie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu